Wijzigingen 2025

  •  

  • Wijzigingen en uurtarieven 2025

    Op onderstaande pagina kan u meer informatie vinden over wat er wijzigt in 2025.

  • Wat verandert er voor u in 2025?

    Per 1 januari 2025 verhoogt de Boshut het uurtarief voor kinderopvang. Vanaf november kan elke ouder via het ouderportaal een kostenoverzicht downloaden voor komend jaar, met daarop het nieuwe uurtarief, het gemiddeld aantal opvanguren dat je maandelijks afneemt en het totaalbedrag dat je vanaf januari maandelijks bruto betaalt, gebaseerd op je huidige opvangpakket.

    Hoe is de verhoging van 2025 berekend?

    We passen onze prijzen elk jaar aan op basis van de kosten die we dat jaar hebben gemaakt en de kosten die we verwachten voor het volgende jaar.

    Voor 2025 verwachten we, net als de kinderopvangbranche, de overheid en het Centraal Planbureau, dat de personeelskosten en inflatie verder zullen stijgen.

    De stijging van de loonkosten komt vooral door hogere salarissen, een grotere eindejaarsuitkering en een bijdrage aan de zorgverzekering, zoals afgesproken in de huidige cao. Deze cao loopt af op 31 december 2024. Voor de nieuwe cao, die naar verwachting op 1 januari 2025 ingaat, verwachten we ook een loonsverhoging. Omdat hierover nog wordt onderhandeld, hebben we een inschatting gemaakt van de kostenstijging.

    Door de inflatie worden ook andere kosten hoger, zoals de inkoop van producten en diensten (bijvoorbeeld voeding, activiteiten en huur van locaties). Om de kwaliteit van onze kinderopvang te blijven garanderen, verwerken we het verwachte inflatiepercentage van het CPB in onze uurtarieven.

    Waarom wordt de verwachte kostenstijging doorberekend aan ouders

    We berekenen onze tariefaanpassingen zorgvuldig en letten goed op de kosten. Toch is het belangrijk om ruimte te hebben om te investeren in de kwaliteit en continuïteit van onze kinderopvang. Dit betekent dat we investeren in het aantrekken en behouden van medewerkers, het ontwikkelen van activiteiten voor de kinderen, het inkopen van goede producten en diensten, en het onderhouden van meubels, speelgoed en andere materialen.

    We rekenen niet alle kosten door aan ouders. Sommige investeringen, zoals opleidingen voor personeel, BBL-trajecten, duurzaamheid en wetenschappelijk onderzoek, nemen we zelf voor onze rekening. Deze kosten dragen bij aan de toekomst van onze kinderopvang, zonder extra belasting voor de ouders.

    Welke maatregelen neemt de Boshut om kosten te besparen?

    We kijken continu waar we binnen onze organisatie kosten kunnen besparen. Dit doen we door efficiënter te werken en beter te plannen, bijvoorbeeld bij de inzet van personeel en de groepssamenstelling, binnen de wettelijke regels voor personeelsbezetting.

    Ook proberen we gezamenlijke afspraken te maken bij de inkoop van diensten en producten, zodat we voordeliger uit zijn. Dit zorgt niet alleen voor lagere kosten, maar ook voor efficiënter werken en een uniforme kwaliteit. Helaas blijven de prijzen stijgen door inflatie en hogere kosten van leveranciers.

    Daarnaast hebben we te maken met stijgende personeelskosten door cao-afspraken, een personeelstekort en ziekteverzuim. Om medewerkers aan te trekken en te behouden, willen we een aantrekkelijke werkgever zijn met goede arbeidsvoorwaarden. Ondanks onze inspanningen is het soms nodig om dure uitzendkrachten in te schakelen om de personeelsbezetting rond te krijgen.

    Tot slot houden we ruimte voor investeringen in de ontwikkeling van activiteiten voor de kinderen en het onderhouden van meubels, speelgoed en andere materialen, zodat we de kwaliteit kunnen blijven waarborgen.

    Hoeveel vergoedt de Belastingdienst in 2025 per uur?

    Het maximum uurtarief (KOT-tarief) voor de inkomensafhankelijke tegemoetkoming van de overheid, de kinderopvangtoeslag, stijgt in 2025 naar:

    – 10,71 euro voor de dagopvang
    – 9,52 euro voor de buitenschoolse opvang.

    Daarnaast verhoogt de overheid in 2025 ook de vergoedingspercentages voor de meeste inkomensgroepen. Hierdoor zullen veel ouders een groter deel van het maximum uurtarief aan toeslag ontvangen. Dit betekent dat voor een grote groep ouders de netto kosten voor de opvang gelijk blijven of zelfs zullen dalen ten opzichte van 2024. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

    Ik wil de kinderopvangtoeslag aanvragen/wijzigen. Hoe weet ik hoeveel opvanguren ik maandelijks afneem?

    Je kunt het uurtarief, het gemiddeld aantal opvanguren dat je maandelijks afneemt en het bruto maandbedrag dat je per 1 januari 2025 gaat betalen terugvinden op het persoonlijk kostenoverzicht. Dit overzicht kan je terugvinden bij de details van het actieve contract in het ouderportaal. Deze gegevens kun je gebruiken voor het aanvragen en aanpassen van je kinderopvangtoeslag.

    Goed om te weten: pas ook je totale gezinsinkomen aan als dat wijzigt in 2025. De Belastingdienst gebruikt dit toetsingsinkomen om de hoogte van de kinderopvangtoeslag te berekenen.

    Waarom stijgt het tarief met een hoger percentage dan het maximale tarief voor kinderopvangtoeslag van de overheid?

    Onze tariefaanpassing is gebaseerd op de kosten die we volgend jaar verwachten, zoals hogere personeelskosten en inflatie. Hierdoor stijgen bijvoorbeeld ook de prijzen van voeding en luiers.

    Dit staat los van de beslissing van de overheid over de verhoging van de kinderopvangtoeslag. De overheid gebruikt landelijke cijfers en houdt geen specifiek rekening met de kosten in de kinderopvangsector, zoals hogere personeelskosten. Daarnaast berekent de overheid de toeslag op basis van cijfers uit het voorjaar, terwijl wij rekenen met actuele cijfers uit het najaar. Hierdoor ontstaat elk jaar een verschil tussen de verhoging van de toeslag en onze eigen tariefaanpassing. Vorig jaar heeft de overheid dit deels goedgemaakt met een extra verhoging van de toeslag, maar we verwachten niet dat dit opnieuw zal gebeuren.

    Ervaart u moeite met betalen?

    We doen ons best om kinderopvang betaalbaar te houden én goede kwaliteit te bieden. Toch begrijpen we dat sommige ouders het moeilijk kunnen krijgen met het betalen van de kosten. Als dat gebeurt, kun je via het contactformulier contact opnemen. Samen kijken we naar een passende oplossing.

    Daarnaast zijn er speciale regelingen voor situaties zoals kinderen met een VVE- of SMI-indicatie of ouders die onverwacht hun baan verliezen. Deze regelingen blijven ook in 2025 gelden. Als je hierop aanspraak wilt maken of hulp nodig hebt, kun je ook contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.

    Aarzel niet om hulp te vragen!